Op het eerste gezicht leek dit een simpele storing in de verwarming van de voorste lambdasensor. Met een 12v testlamp bij aangesloten sonde de voeding van het verwarmingselement gecontroleerd, die was aanwezig. Alleen op de andere witte draad stond geen spanning. Voor de zekerheid de weerstand van het element doorgemeten in de stekker met een ohmmeter. Die gaf oneindig aangaf, in plaats van de gebruikelijke 5 tot 15 ohm. Conclusie hieruit getrokken dat het verwarmingselement onderbroken is. Tevens viel mij op dat er een beetje olie in de stekker zat.
De stekker schoongemaakt, een nieuwe sensor gemonteerd en de leerwaarden gereset. Daarna een proefrit gemaakt en opnieuw de tester aangesloten ter controle van de lambda werking. De waarden van de voorste lambdasensor waren nu goed, maar die van de tweede sensor bleek op een vaste waarde van ongeveer 45V te blijven staan.
Bij het doormeten van de tweede lambdasensor bleek ook in de stekker hiervan olie te zitten. Vreemd omdat er nergens olie lekkage te bespeuren was. Daarop de defecte eerste lambasensor ‘opengemaakt’ waarbij deze met olie vervuild bleek.
Vervolgens andere stekkers van het motormanagement gecontroleerd. Deze waren inwendig bijna allemaal met olie vervuild inclusief de bovenste van de ECU. Dit kon mijns inziens alleen maar komen door de oliedrukschakelaar die rechtstreeks op met motormanagement is aangesloten volgens het schema.
Na het reinigen van de stekkers, het monteren van een nieuwe achterste lambdasensor en oliedrukschakelaar waren de waarden weer in orde.